Zpět na přehled článků

Balím, balíš, balíme – ale čím balit nejlépe? Zkuste 7zip!

Pokud potřebujete uložit data do archivu, uvítáte, když tento archiv bude zabírat co nejméně místa. Stejně tak v okamžiku, kdy potřebujete soubory někam poslat emailem nebo jej jinak předat kamarádům či kolegům.

O tom, že se soubory v počítači dají sbalit do balíčků s menší velikostí ví asi opravdu každý. A asi každý zná i formát "ZIP" a troufám si říct, že většina už se setkala i s formátem "RAR". Oba formáty dokáže rozbalit většina běžně dostupných balících (také pakovacích) nástrojů. Jaký je však nejlepší? A neexistuje ještě lepší formát, než oba uvedené?

Já jsem si oblíbil 7zip. Důvodů je hned několik. Postupně je proberu.

Síla komprese

Aplikace 7zip s sebou přináší vlastní formát zabaleného souboru - "7Z". Moje zkušenost je taková, že většina souborů zabalených do tohoto formátu je v archivu menší (tj. je dosaženo lepšího kompresního poměru), než při vybrání jakéhokoliv jiného formátu. A tuto mou vlastní zkušenost podporují i různá srovnání dostupná na internetu (stačí zadat do Google například "7zip comparison", případně "7zip srovnání" pro výsledky v češtině).

Pro příklad jich pár uvedu:

Cena za licenci

I z tohoto pohledu má 7zip proti většině ostatních nástrojů navrch - je to totiž freeware (tedy k dispozici zdarma) a to i pro komerční použití!

WinRar je například shareware a málokdo asi ví, že je legální jej bez zakoupení licence používat na PC jen po dobu 30 dnů (http://cs.wikipedia.org/wiki/WinRAR). Mimochodem, pokud používáte WinRar - máte ho legálně pořízený?

Univerzálnost

7zip bez problémů dokáže rozbalit archivy zabalené jinými nástroji, zatímco formát "7Z" je pro řadu ostatních velká neznámá.

A pokud potřebujete zabalit svoje soubory a nemůžete z nějakého důvodu použít formát 7Z máte možnost si vybrat ZIP, RAR, TAR.

Něco za něco

Jak to bývá, nic není zadarmo. I když je 7zip zdarma, jeho použití Vás bude něco stát. A tou cenou je vyšší nárok na procesor a paměť RAM. Na slabších počítačích proto může balení/rozbalování trvat déle, než s jinými nástroji.

Každý si samozřejmě má možnost vybrat, jaký nástroj bude používat. Já sám však po zvážení všech pro a proti dospěl k závěru, že 7zip je pro mě tím pravým (alespoň do té doby, než se objeví něco lepšího :-)).

Poznámka nakonec

Ne vždy je pokus o zabalení souborů řešením pro ušetření místa. Řada formátů souborů je již sama o sobě komprimovaná - například obrázky JPEG, TIFF, videa s kompresí nebo dokumenty aplikací rodiny Microsoft Office verze 2007 a vyšší. A takové soubory jsou ke kompresi nevhodné, protože výsledná velikost archivu je téměř stejná jako původní soubory.  

Transformujte svoje IT ještě dnes.Napište nám

Potřebuji pomoct

Zavolejte na +420 534 009 417, získejte od kolegů ID relace a pak klikněte zde:

Vyžádat rychlou pomoc

Kontaktujte nás

Všechny kontakty

© iNexia, s.r.o. 2006 - 2022