Zpět na přehled článků

Jak nezapomenout důležité myšlenky a nápady?

Zná to asi každý - nejzajímavější myšlenky nás napadají v okamžicích, kdy není úplně jednoduché si je někam poznamenat. Je to logické - když jsme v práci a máme možnost si vše hezky poznamenat na papír, do počítače, do diáře nebo kamkoliv jinam, jsme samozřejmě plně vytíženi prací (slyšel jsem o lidech, kteří se práci nevěnují naplno nebo dokonce nepracují vůbec, ale to bude jistě jen nějaké nedorozumění) a náš mozek nemá kapacity na nic jiného. Když ale relaxujeme, sportujeme nebo jen lenošíme na dovolené, mozek dostane příležitost pracovat kreativně a předkládá nám nejzajímavější nápady. Jenže jak tyto nápady a myšlenky udržet? V metodice GTD se hovoří o "všudypřítomném zachycení" (Ubiquitous Capture). Tedy mít možnost kdykolik a kdekoliv zachytit nápad, myšlenku, úkol - cokoliv. Skvělá myšlenka! Zbývá ji už jen realizovat. Jenže opět je zde otázka - jak? Já jsem si prošel několika stádii:

  1. "Ta myšlenka je přece tak skvělá, že ji nemůžu zapomenout!" Hahaha - samozřejmě, že jsem zapomněl. Buď jsem měl ihned po návratu k počítači tolik práce, že jsem si ani neuvědomil, že chci vlastně zpracovat ten super nápad, nebo jsem si naopak nemohl vzpomenout, čeho že se ta skvělá myšlenka týkala (možná si řeknete, že jsem hlava děravá, nebo budete ještě kreativnější v mém popisu, ale to je v pořádku, nikdo nejsme dokonalý :-))
  2. "Poznamenám si to na papír!" Zkoušel jsem si vždycky najít kus papíru a myšlenku "hodit na papír". A fungovalo to. Tedy až na dva menší nedostatky. Papír se občas ztratil nebo jsem ho našel až za několik dní. A také bylo nutné to z papíru přepsat, což mě nebavilo...
  3. Pak jsem si pořídil handheld (kdo nezná, tak to byl takový mobil bez možnosti telefonování, připojení sítě, přehrávání videa atd - vlastně toho moc neuměl, sloužil mi jen jako elektornický diář, adresář a záznamník). Nosil jsem ho skoro všude s sebou a poznámky jsem si pečlivě zaznamenával. Měl jsem ho synchronizovaný s PC. Skoro dokonalý, jen to vyťukávání bylo příliš pomalé. A taky jsem si vždycky musel vzpomenout, že mám prohlédnout své poznámky.
  4. Vylepšením, které odstranilo nepříjemné vyťukávání poznámek, bylo využití funkce diktafonu. Prostě jsem si kdekoliv zapnul nahrávání záznamu na handheldu (a později na mobilu) a poznámku uložil. Podchycení poznámky už bylo téměř dokonalé, zbývalo vyřešit jen nepříjemnou stránku zpracování. Musel jsem myslet na to, že mám někde uložené poznámky a musel jsem je vyslechnout a přepsat (a to bolelo...)
  5. Sláva! Je dostupný přepis řeči! A tak jsem vyzkoušel několik aplikací, které dokázaly využít služeb přepisu mluveného slova na text. Přepisy byly již většinou dost kvalitní, takže jsem měl vyřešenou nejen fázi podchycení, ale i do značné míry i zpracování. Zbýval jediný problém. Každá aplikace si žila víceméně svým životem a tak jsem musel myslet na to, že se musím podívat do aplikace, zda tam není nějaká ta poznámka. A já mám hlavu pořád děravou a tak potřebuji mít vše na jednom místě! A když musím denně zpracovávat elektronickou poštu, napadlo mě, že by bylo dobré dostat automaticky své namluvené a přepsané poznámky přímo do své přijaté pošty.
  6. A jsem (v momentálním) finále! Zmínil jsem se o tomto nápadu Ondřeji Hermanovi a ten na základě tohoto zadání vytvořil velmi jednoduchou aplikaci pro Android. Nyní mám na mobilu aplikaci, která mi umožní namluvit svou poznámku kdekoliv, ukáže mi přepsaný text a pokud je vše v pořádku, jediným kliknutím se mi tato poznámka odešle do emailu. Nemusím si nic pamatovat, nemusím si nic psát, nemusím myslet na to, že mám nahlédnout do nějaké další aplikace. Jen nesmím zapomenout zpracovat svou elektronickou poštu... Jak? No přece podle desatera pro elektronickou poštu! :-)

Jak aplikaci záskat?

Dá se jednoduše zakoupit za 20 Kč na Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=xyz.herman.voicememos

A jak to funguje?

Po instalaci si jen nastavíte:

 

  • Na jakou adresu mají emaily odcházet
  • Jak má vypadat předmět zprávy (např. "HP" jako "Hlasové poznámky", abyste ihned v přijaté poště vizuálně odlišily emaily od vlastních poznámek)
  • Zda má být text poznámky přidán do předmětu zprávy (já to tak mám a doporučuji to - nemusíte vždy otevírat email, poznámku uvidíte i v seznamu emailů)
  • Jaký emailový klient má být použit pro odeslání poznámky

A pak už jen stačí ťuknout na červené tlačítko a mluvit. Jakmile přestanete mluvit, provede se zpracování, což může chvíli trvat, a pak Vám aplikace nabídne přepsaný text. Pokud je vše v pořádku, stačí jen kliknout "odeslat" a o víc se starat nemusíte.

Přeji vám mnoho zachycených myšlenek a nápadů!

Transformujte svoje IT ještě dnes.Napište nám

Potřebuji pomoct

Zavolejte na +420 534 009 417, získejte od kolegů ID relace a pak klikněte zde:

Vyžádat rychlou pomoc

Kontaktujte nás

Všechny kontakty

© iNexia, s.r.o. 2006 - 2022